Оцінка стану кісткової тканини за показниками ультразвукової денситометрії у гендерному аспекті (дослідження СКЕЛЕТ) - Barna, O. M.; Golovach, I. Yu.; Pogrebnyak, O. O.; Korost, Ya. V.; Pekhenko, V. S.; Alifer, O. O.; Lotushko, V. V.; Dyvnych, Ye. Yu. (Ліки України, 2018)
Дослідження СКЕЛЕТ (Стан Кісткової тканини сЕред насеЛення України: Епідеміологічні Тенденції) Остеопороз – системне захворювання скелета, що характеризується зниженням кісткової маси і погіршенням якості кісткової тканини. Це призводить до крихкості кісток і підвищеного ризику переломів. Існують гендерні відмінності в швидкості розвитку та вираженості остеопорозу. У чоловіків кісткове ремоделювання розвивається менш інтенсивно в зв'язку з відсутністю різкого, порівняно з жінками, зниження рівня статевих гормонів, що є причиною постменопаузального остеопорозу. Втрата кісткової маси у чоловіків відбувається лінійно і поступово впродовж десятиліть. Метою проведення дослідження СКЕЛЕТ (Стан Кісткової тканини сЕред насеЛення України: Епідеміологічні Тенденції) було оцінити стан кісткової тканини у населення України і порівняти показники в різних регіонах залежно від статевого аспекту. Матеріали і методи. Дослідження СКЕЛЕТ ґрунтувалося на обстеженні населення у великих містах України – Києві, Харкові, Одесі, Львові. Всього денситометричне обстеження пройшли 986 людей, з них 84,6 % – жінки, середній вік усіх обстежених складав 49,2±15,32 років. Результати. Нормальні показники МЩКТ мали 45,54 %, обстежених жінок чотирьох міст України (Київ, Одеса, Львів, Харків), остеопенію було виявлено у 47,43 % і остеопороз – у 7,03 % обстежених незалежно від віку. Найбільша частота остеопорозу була виявлена у жінок м. Київ. Висновки. Корисним інструментом скринінгу остеопорозу є ультразвукова денситометрія. В дослідженні СКЕЛЕТ, яке охоплювало населення різних міст України, найвищий рівень ризику переломів кісток виявлено у жінок м. Київ.