Метаболічний синдром: діагностика та профілактика в практиці сімейного лікаря - Tkachenko, V. I.; Bahro, T. O.; Vydyborets’, N. V.; Bondar, O. K. (Ліки України, 2016)
В статті наведено сучасні дані відповідно до міжнародних рекомендацій та національних уніфікованих клінічних протоколів щодо визначення, критеріїв діагностики, клініко-патогенетичної характеристики метаболічного синдрому у дорослих і дітей. Здійснено акцент на тактику лікаря загальної практики – сімейного лікаря щодо корекції станів, що об’єднуються терміном метаболічний синдром, та заходи профілактики подальшого розвитку пов’язаних з ними захворювань. Розглянуто особливості застосування медикаментозних засобів (метформіну) з профілактичною метою.