Підготовка до оперативних втручань пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями - Tseluiko, V. I.; Butko, Ye. A. (Ліки України, 2016)
У зв’язку з тенденцією до значної поширеності серцево-судинної патології та збільшення числа пацієнтів з даною патологією, особливо серед осіб похилого віку, зростає число таких хворих, яким необхідно проведення несерцевого оперативного втручання. У статті розглядається проблема ведення хворих із серцево-судинною патологією в період підготовки їх до оперативного втручання, а також у перед- та постопераційний періоди. Основним завданням лікаря при підготовці пацієнта до операції є проведення періопераційної серцево-судинної оцінки: визначення виду необхідного оперативного втручання, його обсягу, ризиків розвитку ускладнень у даного пацієнта, спостереження кардіальних подій, співставлення тромботичних і геморагічних ризиків, можливість продовження прийому кардіологічних препаратів. Наведено алгоритм передопераційного обстеження хворих. Розглянуто фармакотерапевтичні підходи у пацієнтів, яким буде проведено оперативне втручання