Діастолічна дисфункція у пацієнтів з ішемічною хворобою серця та ефективність реваскуляризації міокарда - Skybchyk, V. A.; Melen, Y. P. (Ліки України, 2016)
Згідно з даними Фремінгемського дослідження ішемічна хвороба серця (ІХС) вважається однією з основних причин розвитку хронічної серцевої недостатності (ХСН). Відомо, що хронічна серцева недостатність поділяється на серцеву недостатність зі збереженою систолічною функцією, при цьому наявна тільки діастолічна дисфункція, та порушеною систолічною функцією, тобто систолічною дисфункцією. Останніми роками увагу багатьох досліджень привертає можливість вивчення діастолічної дисфункції (ДД) лівого шлуночка, що є найбільш чутливим проявом ішемії міокарда. Широке впровадження в клінічну практику ехокардіографії дає можливість вчасно діагностувати діастолічну дисфункцію. Одним з основних і сучасних методів лікування хворих з хронічною дисфункцією лівого шлуночка, зумовленою ішемією і гібернацією міокарда, є його реваскуляризація, що підтверджено результатами багатьох досліджень за допомогою покращення ехокардіографічних показників діастолічної дисфункції.