Характеристика властивостей судинної стінки при артеріальній гіпертензії та корекція виявлених порушень за допомогою препарату Екватор - Liventseva, M.; Cherniak, S.; Nechesova, T. (Ліки України, 2016)
Жорсткість судинної стінки визначено як новий маркер ураження органів-мішеней при артеріальній гіпертензії. Описано механізми формування ригідності судинної стінки, нові показники її жорсткості та їх залежність від рівня артеріального тиску і вікової інволюції структурних змін. У 40 пацієнтів з артеріальною гіпертензією I–II ступеня проведено вивчення впливу комбінованого антигіпертензивного препарату Екватор на офісний, периферичний і центральний артеріальний тиск, а також показники жорсткості артерій, що визначаються методом апланаційної тонометрії, протягом 3 місяців лікування. Виявлено позитивний вплив фіксованої комбінації амлодипіну та лізиноприлу (Екватор) на жорсткість судинної стінки, що виражається у високовірогідному зниженні центрального систолічного, діастолічного та пульсового артеріального тиску, швидкості поширення пульсової хвилі.