Особливості призначення препаратів сульфонілсечовини у практиці сімейного лікаря: системний огляд застосування глімепіриду - Tkachenko, V.; Sadovnik, I. (Ліки України, 2016)
Цукровий діабет займає третє місце у світі за поширеністю після серцево-судинних і онкологічних захворювань. Вибір препарату лікування цукрового діабету є складним процесом у практиці сімейного лікаря. Мета: визначити особливості застосування, фармакотерапії та фармакодинаміки глімепіриду у хворих із цукровим діабетом 2-го типу в практиці сімейного лікаря. Проведено системний аналіз публікацій за 2005–2015 рр. у пошукових системах JAMA, Scholar та PubMed, а також у журналах та виданнях матеріалів конференцій, які найбільше відповідали розкриттю поставленої мети. Встановлено, що глімепірид як препарат сульфонілсечовини 3-го покоління є високоефективним цукрознижуючим засобом, що знижує глікемію, достовірно виявляє антиатеросклеротичні, антиатерогенні, протизапальні, антиапоптотичні, антиагрегаційні ефекти. Високий рівень безпеки глімепіриду зумовлений меншим ризиком розвитку тяжких та прихованих гіпоглікемій, можливістю застосування у хворих із супутньою серцево-судинною патологією. Доказано високу ефективність та безпечність застосування глімепериду як у вигляді монотерапії, так і у складі комбінованої терапії, що дозволяє широко застосовувати препарат у загальнолікарській практиці.