Як знизити серцево-судинний ризик: роль центрального аортального тиску або «голий король»? - Dolzhenko, M. N. (Ліки України, 2016)
Відповідно до міжнародних рекомендацій особам із підвищеним серцево-судинним ризиком слід проводити систематичну оцінку кардіоваскулярного ризику. На основі даних проведених клінічних досліджень автор доводить необхідність врахування не тільки основних факторів ризику, але й субклінічних маркерів серцево-судинних захворювань, в тому числі показники центрального артеріального тиску (ЦАТ). Показана прогностична значимість ЦАТ щодо впливу на прогноз пацієнтів з артеріальною гіпертензією. Таким чином, при виборі терапії для кожного конкретного пацієнта слід також враховувати вплив різних гіпотензивних препаратів на основні кардіологічні показники, в тому числі ЦАТ.