Серцева недостатність у хворих на цукровий діабет 2-го типу: особливості патогенезу та лікування - Zhuravlyova, L. V.; Kulikova, M. V. (Ліки України, 2016)
Метою статті було вивчення сучасних даних літератури щодо патогенезу та лікування серцевої недостатності у пацієнтів з цукровим діабетом 2-го типу. Основою розвитку хронічної серцевої недостатності у пацієнтів із цукровим діабетом 2-го типу є формування особливого стану – діабетичної кардіоміопатії. Згідно з рекомендаціями Європейського товариства кардіологів 2016 року щодо лікування таких хворих з метою корекції порушень вуглеводного обміну найбільш виправданим є призначення метформіну та інгібіторів натрій-глюкозного котранспортера 2-го типу. Представлені нові можливості лікування пацієнтів із систолічною хронічною серцевою недостатністю на фоні цукрового діабету 2-го типу, пов'язані з призначенням комбінації інгібітора неприлізину та блокатора рецепторів ангіотензину II, яка продемонструвала найбільшу ефективність порівняноз еналаприлом