Уратзнижуюча терапія при подагрі у практиці сімейного лікаря - Golovach, I. Yu. (Ліки України, 2016)
В оглядовій статті представлено сучасні рекомендації щодо ведення пацієнтів з подагрою та призначення уратзнижуючої терапії. Менеджмент подагри охоплює і об’єднує два напрями: по-перше, адекватне лікування гострих подагричних епізодів; по-друге, стійке зниження сироваткового рівня уратів нижче 360 мкмоль/л (6 мг/дл) або нижче, щоб запобігти рецидивам і сприяти розсмоктуванню тофусів. Представлено механізми дії різних класів уратзнижуючих препаратів, рекомендовано дози та алгоритм їх призначення. Розглянуто питання нефротоксичності алопуринолу та дози препарату залежно від швидкості клубочкової фільтрації. Критеріями ефективності уратзнижуючої терапії є зниження рівня сечової кислоти до цільових значень, відсутність гострих нападів подагри та резорбція тофусів.