Дисфункція лівого шлуночка при онкологічних захворюваннях - Kinoshenko, K. Yu. (Ліки України, 2016)
Стаття присвячена питанням кардіотоксичності – виникненню метаболічних, функціональних і морфологічних змін міокарда при лікуванні протипухлинними препаратами. Наведено частота і види систолічної дисфункції лівого шлуночка, яка розвивається при лікуванні різними класами хіміотерапевтичних препаратів, візуалізаційні методи діагностики порушень функції серця, використання біомаркерів з метою виявлення субклінічної дисфункції лівого шлуночка. Всі дані базуються на матеріалах нещодавно опублікованого експертного консенсусного документа Американського ехокардіографічного товариства, Європейської асоціації серцево-судинної візуалізації та рекомендаціях Європейського товариства кардіологів. У зв’язку з цим великого значення набуває участь кардіолога в плануванні та проведенні хіміотерапії, подальшому спостереженні пацієнтів, а також необхідність стратифікації ризику розвитку кардіотоксичності, яка має починатися з вихідної оцінки клінічних факторів ризику кожного конкретного пацієнта.