Інгібування ангіотензинперетворювального ферменту як ефективний механізм, необхідний не тільки для контролю артеріального тиску: місце зофеноприлу - Barna, O. М.; Sabadash, V. Ye.; Gorobets, N. М. (Ліки України, 2020)
Результати вкрай широкого застосування інгібіторів ангіотензинперетворювального ферменту (ІАПФ) в якості антигіпертензивних засобів та величезний масив даних, зібраних у клінічних випробуваннях та постреєстраційних дослідженнях, дозволили розширити терапевтичні показання для призначення ІАПФ за межі лише контролю артеріального тиску. Сучасні протоколи рекомендують призначати ІАПФ симптоматичним пацієнтам, що мають серцеву недостатність зі зниженою фракцією викиду, задля зниження ризику їх госпіталізацій через цю патологію, а також пацієнтам після гострого інфаркту міокарда з елевацією сегмента ST із постінфарктною шлуночковою дисфункцією або без неї. Аналіз зв’язку між вибором ІАПФ після гострого інфаркту міокарда (ГІМ) та ризиком смертності чи повторного інфаркту дозволив визначити швидше клас-специфічний ефект, аніж перевагу одних препаратів перед іншими. Основна увага в цьому огляді зосереджена на ролі ІАПФ в органопротекції, на додаток до їх здатності контролювати артеріальний тиск (АТ). У роботі узагальнено клінічні відомості про використання цих препаратів за наявності серцево-судинних захворювань. Особливе місце відведено досвіду застосування зофеноприлу, з огляду на його дуже специфічний фармакологічний профіль, який може сприяти додатковій клінічній користі в певних групах пацієнтів. Наявність сульфгідрильної групи в структурі зофеноприлу надає йому високих антиоксидантних та антиішемічних властивостей, зокрема здатності активувати сигнальні шляхи системи H2 S, що приводить до кардіопротекторного ефекту. Ефективність та безпека зофеноприлу широко досліджувалися та були доведені в рамках програми з тривалого вивчення виживання після інфаркту міокарда (Survival of Myocardial Infarction Long-Term Evaluation; SMILE) у різних клінічних ситуаціях. З огляду на це можна стверджувати, що особливі фармакологічні властивості зофеноприлу з його потужними кардіопротекторними ефектами відрізняють його від інших ІАПФ та забезпечують пацієнтам додаткові переваги від лікування.