Міокардіальні містки (тунельні коронарні артерії): від розуміння патофізіології до лікувальної стратегії - Skybchyk, V. А.; Skybchyk, Y. V. (Ліки України, 2020)
Міокардіальні містки (ММ) є найпоширенішою вродженою коронарною аномалією, для якої характерно проходження сегмента коронарної артерії у товщі міокарда, а не на поверхні епікарда, як зазвичай. Проксимальний сегмент лівої передньої низхідної артерії (ЛПНА) є судиною, найчастіше задіяною при ММ. Поширеність ММ становить менше 5 % при оцінці за допомогою коронарної ангіографії, але ця знахідка є набагато частішою під час розтину і може спостерігатися майже у 30–80 % дорослих осіб. ММ, як правило, є доброякісним станом, який часто випадково виявляють при коронарній ангіографії, але за певних умов вони можуть призвести до аритмії, гострих коронарних синдромів, ішемії або інфаркту міокарда, а також до раптової серцевої смерті. У статті представлені короткі дані про поширеність, патофізіологію, клініку, діагностику, лікування пацієнтів з міокардіальними містками