Діагностика та лікування когнітивних розладів у коморбідних пацієнтів із хронічною ішемією головного мозку - Svyrydova, N. K.; Cherednichenko, T. V. (Ліки України, 2020)
Впродовж останніх 10 років збільшується кількість хворих із хронічною ішемією головного мозку серед осіб віком понад 45 років. Цей факт пояснюється поширенням таких факторів ризику як артеріальна гіпертензія, цукровий діабет, гіперхолестеринемія, хвороби серця, куріння, психоемоційне перевантаження. Серед значимих клінічних проявів у хворих цієї категорії все частіше зустрічаються когнітивні розлади різного ступеня вираженості. Враховуючи коморбідність хворих та прийом ними значної кількості препаратів, доцільним є застосування більш природних ліків, а саме рослинних, у поєднанні з необхідними для організму речовинами. У статті доведена ефективність лікування когнітивних розладів у хворих із хронічною ішемією головного мозку за допомогою комбінованого рослинного препарату Вазавітал.