Помилки ведення пацієнта з подагрою у практиці сімейного лікаря: опис клінічного випадку - Трипiлка, С.А.; Головач, І.Ю. (Ліки України, 2017)
У статті обговорюються питання найбільш частих помилок і труднощів у ранній постановці діагнозу подагри і подальшій курації пацієнтів. Відомо, що діагноз подагри встановлюється в перший рік захворювання лишень у 1/4 випадків, в середньому ж проходить 7–8 років до постановки правильного діагнозу. Тільки в одному з 4–5 випадків подагра правильно верифікується на ранніх стадіях. Причиною пізньої діагностики є особливості перебігу подагри з періодами відсутності симптомів (інтермітуюча подагра), діагностичні помилки при першому зверненні пацієнта, раннє проведення рентгенологічного дослідження без виявлення типових ознак захворювання, відсутність пункції суглоба і верифікації кристалів сечової кислоти в синовіальній рідині. Ще однією причиною діагностичної помилки є визначення рівня сечової кислоти в сироватці крові під час гострого нападу. Несвоєчасна діагностика подагри призводить до низки подальших діагностичних і тактичних помилок. Насамперед це стосується призначення нестероїдних протизапальних препаратів і глюкокортикоїдів без правильно встановленого діагнозу. Сучасні рекомендації щодо ведення пацієнтів з подагрою акцентують, що застосування глюкокортикоїдів при подагрі можливо тільки короткими курсами, їх тривалий прийом неприпустимий в зв’язку з високим ризиком розвитку побічних ефектів у даного контингенту хворих, які часто мають супутні захворювання. Ще однією тактичною помилкою є призначення уратзнижуючих препаратів у період гострого артриту без титрації дози і проведення протизапальної терапії. У статті представлено клінічний випадок пізньої діагностики подагри, нераціонального лікування з тривалим застосуванням глюкокортикоїдів, відсутністю прийому уратзнижуючих препаратів, що призвело до серйозних побічних ефектів – розвитку цукрового діабету та артеріальної гіпертензії. Проводиться детальний розбір припущених клінічних помилок, а також надано рекомендації з раціональної тактики в даному випадку