Оцінка стану кісткової тканини за показниками УЗ денситометрії у віковому аспекті (дослідження СКЕЛЕТ) - Барна, О.М.; Головач, І.Ю.; Погребняк, О.О.; Корост, Я.В.; Пехенько, В.С.; Аліфер, О.О.; Лотушко, В.В. (Ліки України, 2017)
Мета дослідження. Метою проведення дослідження СКЕЛЕТ (Стан Кісткової тканини сЕред насеЛення України: Епідеміологічні Тенденції) було оцінити стан кісткової тканини серед населення України і порівняти показники в різних регіонах у віковому аспекті. Матеріали і методи. Дослідження СКЕЛЕТ ґрунтувалося на обстеженні населення у великих містах України – Києві, Харкові, Одесі, Львові. Всього денситометричне обстеження пройшло 986 людей, з них 84,6% - жінки, середній вік всіх обстежених – 49,2±15,32 років. Усі обстежені були поділені на 3 групи за віковим показником - ˂ 40 років, 41 - 55 років, ˃ 55 років. Результати. В цілому в дослідженні СКЕЛЕТ серед всіх обстежених осіб чотирьох міст України за показниками МЩКТ незалежно від віку половина мала нормальні показники МЩКТ, остеопенію було виявлено у 43% і остеопороз 7% обстежених. Найбільша частота остеопорозу була виявлена серед населення м. Києва в усіх вікових групах. Остеопенію у віковій групі до 40 років було більше виявлено серед киян, а у віці старше 55 років у жителів м. Харків. Висновки. Остеопороз - системне метаболічне захворювання скелету, яке прогресує з віком серед населення України. Вчасна діагностика та профілактика цього стану допоможе запобігти епідемії його в нашій державі і запобігти медико-соціальним наслідкам