Розувастатин: нові можливості лікування атеросклерозу - Stadnik, S. M. (Ліки України, 2015)
На найбільшу увагу з точки зору патогенетичного лікування атеросклерозу заслуговує корекція дисліпідемій, що полягає, головним чином, у зниженні рівня загального холестерину, холестерину ліпопротеїдів низької густини (ХС ЛПНГ) і підвищення рівня холестерину ліпопротеїдів високої густини (ХС ЛПВГ). Ця корекція частково може бути досягнута за рахунок зміни способу життя, але головним чином – за рахунок прийому лікарських препаратів. Безумовним лідером серед препаратів для лікування дисліпідемій на сьогоднішній день залишаються статини, серед яких особливе місце посідає розувастатин. Розувастатин відрізняється від інших статинів своїми фармакологічними властивостями, високою ліпідознижуючою активністю та клінічною ефективністю, особливо у пацієнтів високого ризику серцево-судинних ускладнень, що робить його перспективним у профілактиці органних уражень у хворих на атеросклероз на всіх стадіях розвитку процесу.