Місце функціональних напоїв у харчуванні людини - Lemzyakova, T.; Alifer, O.; Timoshenko, Yu. (Ліки України, 2015)
В пошуках нових методів забезпечення організму людини поживними речовинами було розроблено новий вид продуктів – функціональних, які містять в своєму складі активні корисні компоненти. Одні з найвідоміших функціональних продуктів на сьогодні – це напої (спортивні, енергетичні, тонізуючі, розслаблюючі тощо). Різноманітність асортименту функціональних напоїв дає змогу споживачам будь-якого віку та роду занять знайти для себе власний напій, який завдяки властивостям своїх функціональних компонентів підвищує імунітет, налагоджує адаптаційні механізми, покращує розумову та фізичну працездатність. Використовуючи функціональні напої у складі щоденного звичного раціону, можна не тільки поповнити запаси корисних речовин, але й допомогти організму пристосуватися до змін внутрішніх або зовнішніх умов існування.