Роль інтерлейкіну-1β у формуванні діабетичної кардіо міопатії у хворих з підвищеною масою тіла - Zhuravlyova, L. V.; Sokolnikova, N. V. (Ліки України, 2015)
В ендокринологічному відділенні КЗОЗ «ОКЛ-ЦЕМД та МК» обстежено 102 хворих на цукровий діабет 2-го типу зі збереженою систолічною функцією міокарда лівого шлуночка. Було визначено індекс маси тіла, обвід талії, обвід стегон, показники вуглеводного, ліпідного обміну, а також концентрація інтерлейкіну-1β (ІЛ-1β). Всім хворим було проведено ехокардіографічне дослідження з визначенням показників діастолічної функції міокарда лівого шлуночка як маркера формування діабетичної кардіоміопатії. В результаті статистичного аналізу встановлено підвищення рівня ІЛ-1β, починаючи з ранніх етапів захворювання, а також безпосередній вплив цього цитокіну на формування діастолічної дисфункції наряду з іншими чинниками.