Вивчення впливу спрею на основі концентрату депротеїнізованого дермального шару шкіри свиней та фосфатидилхоліну з соєвих бобів на проліферативні характеристики хондроцитів - Volkova, N. A.; Gol'cev, A. N.; Borschevskiy, G. I.; Borschevskaya, M. I. (Ліки України, 2015)
В роботі досліджували вплив препарату на основі концентрату депротеїнізованого дермального шару шкіри свиней та фосфатидилхоліну з соєвих бобів на проліферативні характеристики хондроцитів за умов культивування. Ліпосомальний препарат у формі спрею було розроблено ПАТ «Фармак». Досліджуваний препарат не чинить токсичної дії на хондроцити. Додавання при посіві та на 3-ю добу культивування в ростове середовище досліджуваного препарату в концентраціях від 70 мкг/мл до 1,5 мкг/мл призводило до зниження проліферативної активності у порівнянні з контролем (культивування без додавання препарату). Застосування концентрацій від 0,15 мкг/мл до 1,5 нг/мл не впливало на проліферативні характеристики хондроцитів (0,1–1,7×105 клітин) за умов культивування.