Особливості профілактичного лікування пацієнтів з різними формами мігрені, ускладненої мігренозним статусом - Дідкова, Ю. П. (Ліки України, 2021)
Метою даного дослідження було вивчення динаміки показників за шкалою оцінки дезадаптації (MIDAS) у пацієнтів з різними формами мігрені, ускладненої мігренозним статусом, внаслідок застосування профілактичного лікування. На базі неврологічного відділення ККЛ ЗТ№ 2 було обстежено та проліковано 50 хворих з різними формами мігрені, ускладненої мігренозним статусом. Проводили оцінку інтенсивності болю за Візуальною аналоговою шкалою (ВАШ) та визначали ступінь дезадаптації пацієнтів за допомогою опитувальника MIDAS. В основній групі хворих для лікування застосовували розчин натрію вальпроату впродовж трьох днів, у контрольній групі було застосовано традиційну вазоактивну та дегідратуючу терапію протягом десяти днів. Встановлено, що після проведеного лікування розчином натрію вальпроату у пацієнтів основної групи рівень втрати працездатності та повсякденної активності внаслідок нападів мігрені став суттєво нижчим. У пацієнтів контрольної групи при повторному огляді через 6–8 місяців мігренозні напади продовжували призводити до втрати працездатності та повсякденної активності. Лікування було безпечним і досліджувані переносили його добре. Проведене нами дослідження показало достовірну ефективність застосування розчину натрію вальпроату під час лікування мігренозного статусу у пацієнтів з різними формами мігрені у вигляді зниження ступеня втрати працездатності та повсякденної активності протягом 6–8 місяців після лікування.