Астенічний синдром: нові виклики – новий підхід - Барна, О. М.; Калініченко, М. А. (Ліки України, 2021)
На сьогодні астенія є одним з найпоширеніших синдромів у практиці лікаря будь-якої спеціальності. В її лікуванні використовується комплексний підхід, що включає фізичні тренінги, психотерапевтичні методи, дієтотерапію та фармакотерапію. Фармакотерапевтичне лікування астенії включає призначення антидепресантів, ноотропів, транквілізаторів, психостимуляторів, нейролептиків. Зважаючи на мультимодальність та багаторівневий характер ураження нервової системи при CОVID-19, у відновлювальному періоді доцільно призначати комплексні засоби з широким спектром терапевтичних можливостей. Перспективним вважають використання препаратів рослинного походження, зокрема Вазавітал Нейро і Кардіолін.