Вибір оптимальної антигіпертензивної терапії - Карпенко, О. В. (Ліки України, 2021)
У статті розглянуто підходи до вибору оптимальної антигіпертензивної терапії з метою досягнення цільового АТ у пацієнтів з АГ відповідно до останніх Рекомендацій з гіпертензії Європейського товариства з артеріальної гіпертензії (European Society of Hypertension; ESH) та Європейського товариства кардіологів (European Society of Cardiology; ESC), а також циркадного ритму АТ. Перевагу слід віддавати фіксованим комбінаціям блокаторів ренін-ангіотезин-альдостеронової системи, до яких належать блокатори рецепторів ангіотензину II та інгібітори ангіотензинперетворювального ферменту, з антагоністами кальцію. Прийом такої фіксованої комбінації на ніч дозволяє запобігти вранішньому підйому артеріального тиску, коли у пацієнтів з артеріальною гіпертензією зазвичай виникають серцево-судинні катастрофи.