Ефективність лікарського препарату Меркурід при лікуванні ускладнень COVID-19 - Бабінець, Л. С.; Величко, Л. М.; Коновалова, Н. В. (Ліки України, 2021)
Сучасність ставить перед дослідниками найважливіші питання: що буде з пацієнтами, які перенесли COVID-19? Які ускладнення їм загрожують? Що відбувається з імунітетом після цього захворювання? Наскільки зміни, спричинені вірусом, порушують формування захисного імунітету надалі? Проведене дослідження виявило причинно-наслідкові зв’язки між інфікуванням SARS-CoV-2, дисфункцією імунної відповіді, що сформувалася, та маніфестацією хронічних запальних захворювань. Доведена мультитаргетна дія нового лікарського препарату Меркурід, спрямована на модуляцію активності кількох критично важливих білків-мішеней, таких як CD3, CD4, CD8, CD25, CD38, CD54, CD95. З одного боку, це дозволило знизити тяжкість перебігу постковідних ускладнень, а з другого – збільшити здатність імунної системи елімінувати вірус з організму. Терапевтична ефективність препарату Меркурід становила 75,1 %. Друга дослідницька знахідка полягає в тому, що в пацієнтів із маніфестацією хронічних запальних захворювань на тлі перенесеного раніше SARS-CoV-2 з високою ймовірністю буде порушено вироблення специфічних захисних антитіл. Такий висновок випливає із патологічно низького рівня CD4, CD8, CD25 і гіперекспресії CD38, ICAM-1, CD95, що вказує на апоптоз імунних клітин, лімфопенію та формування фенотипу виснажених Т-клітин з активацією експресії інгібуючих рецепторів. Таким чином, для цієї когорти пацієнтів вакцинування може виявитися малоефективним через наявність скомпрометованої імунної системи. Відповідно, проведення коригуючої мультитаргетної імунотерапії, спрямованої на кілька білків-мішеней, критично важливих для формування довгострокового ефективного поствірусного імунітету до SARS-CoV-2, є надзвичайно актуальним терапевтичним завданням. Імунопрофілактику можна проводити як до, так і після вакцинування, з метою досягнення максимального захисного ефекту від вакцини.