Удосконалення лікування хворих на остеопороз в амбулаторно-поліклінічних умовах - Сабадаш, В. Є.; Новицька, А. В.; Корост, Я. В.; Лук’янець, Є. Ю.; Сірик, В.О.; Пехенько, В. С. (Ліки України, 2021)
Обстежено 140 пацієнток у постменопаузальному періоді. Виявлено явища остеопорозу у всіх пацієнток зі зниженням Т-індексу щільності кісткової тканини методом ультразвукової денситометрії кістки п’яти. Виявлено зниження рівня 25-гідроксихолекальциферолу в сироватці крові, підвищення маркерів резорбції кісткової тканини остеокальцину в крові та дизоксипіридиноліну (ДПІД) у сечі. В результаті лікування Т-індекс щільності кісткової тканини збільшився у пацієнтів першої групи та нормалізувався у пацієнтів другої групи. Спостерігалася нормалізація рівня 25-гідроксихолекальциферолу та зниження остеокальцину в крові та ДПІД у сечі у пацієнток першої групи, які отримували базисну терапію комбінованим препаратом, що містить 1250 мг кальцію карбонату та 400 МО вітаміну D3 в одній таблетці. У пацієнток другої групи, які отримували, крім базисної терапії, алендронат, відзначалася нормалізація рівня метаболіту вітаміну D 3 , а також зниження до нормального рівня остеокальцину в крові та ДПІД у сечі.