Порівняння концентрацій IgG до вірусу SARS-CoV-2, їхньої кореляції з маркерами активації лімфоцитів CD25, CD54 (ICAM-1) та CD95 у пацієнтів з COVID-19 та з сезонними вірусними захворюваннями. Можливості корекції порушеної імунної відповіді за допомогою пр - Величко, Л. М.; Гусев, С. М.; Богданова, А. В.; Коновалова, Н. В.; Храменко, Н. І.; Макарова, М. Б.; Молодая, А. Л.; Борисова, М. І.; Козорез, Ю. В.; Калініченко, М. А. (Ліки України, 2022)
Існує парадокс, коли захисні антитіла IgG до вірусу SARS-CoV-2 визначаються тільки у частини пацієнтів, які перехворіли на COVID-19. Водночас, деякі особи, які перебували в контакті з інфікованими, але не захворіли на COVID-19 (без симптомів хвороби, ПЛР негативна), все ж продукують антитіла IgG до вірусу SARS-CoV-2. Наявність IgG до вірусу SARS-CoV-2 корелює зі зміненою імунною відповіддю при інфікуванні сезонними вірусними захворюваннями – зокрема, зменшується здатність продукувати захисні антитіла. Усе це визначає різний клінічний перебіг захворювання та особливості пост-COVID стану (post-COVID conditions/PCC) пацієнта. Для вивчення різноманітних імунних відповідей пацієнтів та безсимптомних носіїв COVID-19 було обстежено 414 осіб. Новизна дослідження в тому, що вперше визначали не тільки рівні титрів захисних антитіл IgG до вірусу SARS-CoV-2, а й їх кореляцію з маркерами активації лімфоцитів CD25, CD54 (ICAM-1) і CD95 у пацієнтів, які не хворіли на COVID-19, перехворіли на COVID-19 і щойно перенесли ГРЗ. Дослідження має наукові та практичні цілі, включаючи пошук нових терапевтичних можливостей. Нашу увагу привернув вітчизняний препарат мультитаргетної імунотерапії Меркурід (РП UA6098/01/01). Досліджено його здатність керувати активаційними молекулами Т-лімфоцитів та модулювати їх активність. Терапевтична ефективність Меркуріду становила 75,6 %.