Огляд сучасних рекомендацій щодо діагностики та лікування пацієнтів з легеневою гіпертензією - Яковлева, Л. М. (Ліки України, 2022)
У статті з позиції рекомендацій Європейського товариства кардіологів (2022) розглянуті питання визначення, патогенезу, класифікації та діагностики легеневої гіпертензії. Особливу увагу приділено показанням до проведення та інтерпретації результатів катетеризації правих порожнин серця з виділенням груп пацієнтів із прекапілярною, ізольованою післякапілярною та комбінованою легеневою гіпертензією. В статті оговорено діагностичний алгоритм для осіб з підозрюваною легеневою артеріальною гіпертензією, а також стратифікацію ризику пацієнтів із підтвердженим діагнозом. Розглянуті питання призначення специфічної медикаментозної терапії пацієнтам із легеневою артеріальною гіпертензією, ескалації терапії, в тому числі показання до трансплантаці комплексу серце – легені.