Сучасний погляд на патогенез остеоартрозу та вибір ефективних симптоматичних повільної дії протизапальних препаратів з погляду останніх рекомендацій - Shuba, N. M.; Voronova, T. D.; Dubkova, A. G.; Khambir, T. S.; Krylova, A. S.; Gulenko, O. I. (Ліки України, 2018)
Остеоартроз є найчастішим захворюванням суглобів серед представників багатьох популяцій світу, яке зазвичай маніфестує у осіб віком старше 40 років. Дане захворювання стало однією з основних причин інвалідності та порушення якості життя пацієнтів, у тому числі у осіб молодого та середнього працездатного віку, що має велике соціально-економічне значення і є актуальною проблемою сучасної медицини. На сьогоднішній день існує досить значний симптоматичних повільної дії протизапальних препаратів які мають не лише симптоматичний ефект, а й структурно-модифікуючий, тобто ефект сповільнення деструкції хрящової тканини. До таких препаратів відносять: хондроїтин сульфат, глюкозамін сульфат, діацереїн, екстракт кореня імбиру, неомилені сполуки сої та авокадо. Тобто лікар має можливість вибору препарату в лікуванні остеоартрозу. Наприклад, при гіперурикемії діацереїн достовірно сприяє зниженню рівня сечової кислоти, а також рівня глюкози. А препарати, до складу яких входить хондроїтин сульфат і глюкозамін, зменшують больовий синдром при болю в нижній частині спини. Глюкозамін сульфат також сприяє зниженню рівня холестерину.