Хронічне запалення в ґенезі анемії хронічних захворювань - Karpenko, O. V.; Krasuk, E. R.; Ostashevska, T. G.; Bondarchuk, S. A. (Ліки України, 2018)
У статті автори наводять аналіз літературних даних щодо проблеми лікування анемії у пацієнтів з хронічними захворюваннями. Показані роль хронічного запалення, активізації прозапальних цитокінів і їх негативний вплив на процеси гемопоезу, роль функціонального дефіциту заліза, що створює труднощі при лікуванні. Подолання функціонального дефіциту заліза можливе завдяки використанню пентоксифіліну в комплексному лікуванні анемій різного ґенезу.