Небіволол – високоселективний бета-блокатор для запобігання фатальним наслідкам артеріальної гіпертензії - Barna O. М. (Ліки України, 2018)
У міжнародних та вітчизняних рекомендаціях групу бета-блокаторів визначено в якості препаратів першого ряду для лікування артеріальної гіпертензії. Завдяки вираженому антигіпертензивному ефекту та високому профілю безпечності їх застосування дозволяє впливати на тяжкість серцево-судинних захворювань, імовірність виникнення ускладнень. Серед представників бета-блокаторів на особливу увагу заслуговують саме препарати із вазодилатаційними властивостями, які мають високий рівень кардіоселективності. Небіволол, як вазодилатаційний бета-блокатор, вивчали у низці великих клінічних досліджень, результати яких доводять, що його призначення хворим із артеріальною гіпертензією, порівняно із іншими кардіоселективними бета-блокаторами, приводить до вираженого зменшення ризику ускладнень, ефективного зниження артеріального тиску. Високий профіль безпечності обумовлений відсутністю впливу на метаболізм ліпідів та вуглеводів, а також на еректильну функцію у чоловіків.