Нейроциркуляторна дистонія: раціональні підходи до діагностики та лікування - Bentsa, T. M. (Ліки України, 2018)
У статті представлені дані щодо медико-соціальної значущості проблеми нейроциркуляторної дистонії (НЦД). Актуальність проблеми пов’язана з суттєвим збільшенням поширеності функціональних серцево-судинних захворювань, які були зареєстровані за останні роки. НЦД найчастіше зустрічається у молодих людей працездатного віку, які страждають від системного нейрогенного дисбалансу в організмі. Захворювання негативно впливає на якість життя. Діагноз НЦД зазвичай встановлюють пацієнтам молодого і зрілого віку, які не мають органічної патології і надають різні соматичні скарги: запаморочення, головний біль, порушення сну, серцебиття, задишку тощо. Представлені та проаналізовані сучасні можливості лікування хворих на НЦД.