Торасемід: максимальна ефективність, перевірена часом - Barna, O.; Korost, Ya.; Romanyuk, Y. (Ліки України, 2016)
У час, коли медицина все більше схиляється до позиції доказовості, лікування захворювань відбувається за перевіреними науковими та клінічними дослідженнями схемами. Торасемід є одним із препаратів, які заслужили довіру як лікарів, так і пацієнтів. Його ефективність при лікуванні гіпертонічної хвороби та хронічної серцевої недостатності не піддається сумніву. Обидві варіації торасеміду – з негайним та пролонгованим вивільненням діючої речовини – широко застосовується лікарями. Однак відомо, що немає необхідності змінювати звичний торасемід на «пролонгований», оскільки останній не має жодних переваг. Навпаки, торасемід зі звичайним вивільненням здатен позитивно впливати на стан серцевого м’яза, запобігаючи його фіброзним змінам, в той час як пролонгований торасемід не чинить такого ефекту. Вплив на добовий діурез, а також гіпотензивний та антиальдостероновий ефекти у цих двох форм торасеміду однакові, а отже – немає підстав для переходу з торасеміду з негайним вивільненням на його «пролонгований» аналог