Оновлення документу Європейського товариства з артеріальної гіпертензії щодо артеріальної гіпертензії та еректильної дисфункції 2020 року - Barna, O. M. (Ліки України, 2020)
Гіпертонічна хвороба давно перестала бути хворобою виключно людей похилого віку, все частіше вона вражає молодих і осіб середнього віку. Тому при призначенні терапії слід враховувати всі ймовірні її ускладнення. Особливо це стосується гіпотензивного лікування чоловіків, оскільки, як свідчать доказові дані, деякі групи препаратів для лікування артеріальної гіпертензії негативно впливають на еректильну функцію. Це призводить до значного зниження якості життя та прихильності пацієнта до лікування. Небіволол має вазодилатаційні властивості й сприяє підвищенню вивільнення оксиду азоту та його біодоступності. Експериментально доведено, що небіволол, приводячи до підвищення ендотеліального оксиду азоту, здатен сприяти ендотелійзалежній релаксації кавернозних тіл статевого члена. Такі позитивні ефекти не виявлені в дослідженнях з іншими бета-блокаторами (метопролол, атенолол), що робить небіволол препаратом вибору для лікування пацієнтів молодого/середнього віку, адже він не лише не чинить негативного впливу на статеву функцію, а й здатен її покращити.