Стан протизгортального потенціалу крові у хворих на гіпертонічну хворобу в поєднанні з хронічним обструктивним захворюванням легень - Самойлова, С.О. (Ліки України, 2017)
Мета. Визначити стан антикоагулянтної та фібринолітичної активності крові у хворих на гіпертонічну хворобу (ГХ) у поєднанні з хронічним обструктивним захворюванням легень (ХОЗЛ). Матеріали і методи. Обстежено 150 осіб: 15 практично здорових (контроль), 36 хворих на ХОЗЛ ІІ–ІІІ ступенів без ГХ (І група), 69 хворих на ГХ з супутнім ХОЗЛ (ІІ група) та 30 пацієнтів з ГХ ІІ стадії (ІІІ група). Спеціальні лабораторні дослідження: Хагеман-залежний фібриноліз (ХЗФ), плазміноген (ПГ), антитромбін ІІІ (АТ ІІІ) та протеїн С (ПС). Результати дослідження. Виявлено достовірне зниження активності антитромбіну ІІІ: у групі хворих на ГХ – на 13,3% (р<0,05), у пацієнтів з ХОЗЛ – на 22,2% (р<0,001), у обстежених з поєднаною патологією – на 34,4% (р<0,001). Також виявлено значне пригнічення активності протеїну С (ПС): на 30% у групах пацієнтів з ГХ та її поєднанням з ХОЗЛ (р<0,01) та на 40% у пацієнтів з ХОЗЛ (р<0,001). Активність плазміногену (ПГ) була пригнічена у пацієнтів всіх груп: з ГХ – на 16,7% (р<0,01), з ХОЗЛ – на 33,3% (р<0,001), а при поєднанні ГХ з ХОЗЛ – на 27,8% (р<0,001). Крім того, виявлене значне підвищення активності Хагеман-залежного фібринолізу (ХЗФ). Так, у групі пацієнтів з ГХ цей показник виявився в 1,5 раза більшим, ніж у контрольній групі (р<0,001), у групі з ХОЗЛ – майже в 3 рази (р<0,001), а при поєднаному перебігу – в 3,5 раза (р<0,001). Висновки. У пацієнтів з ізольованим перебігом ГХ, ХОЗЛ та при їх поєднанні спостерігається пригнічення активності як антикоагулянтного, так і фібринолітичного потенціалу крові. У пацієнтів з ізольованим перебігом ГХ ці зміни виражені меншою мірою. При цьому найбільше пригнічення антикоагулянтної активності за показниками АТ ІІІ на фоні максимально пригніченого фібринолізу за показниками ХЗФ спостерігається в групі коморбідного перебігу ГХ та ХОЗЛ. У результаті розрахунку інтегрального протизгортального індексу тромбофілії (ІТ) ми виявили, що найбільша схильність до тромбофілії спостерігається у хворих із поєднаним перебігом ГХ та ХОЗЛ, в основному за рахунок суттєвого пригнічення фібринолітичної активності.