Альфа-ліпоєва кислота: від фармакологічних властивостей до клінічного застосування - Bilovol, A. N.; Knyazkova, I. I. (Ліки України, 2015)
Альфа-ліпоєва кислота (АЛК) (1,2-дитіолан-3-пентанова кислота), відома також як ліпоєва кислота, тіоктова кислота, «вітамін N», є невід’ємною частиною клітин організму, що вивільняють енергію аеробним шляхом. Застосування альфа-ліпоєвої кислоти в медичній практиці асоціюється з формуванням уявлення про окислювальний стрес і перекисне окислення ліпідів як про досить універсальні патогенетичні механізми пошкодження клітин і тканин. У наведеному огляді розглянуто біохімічні характеристики, фармакологічні властивості альфа-ліпоєвої кислоти та результати клінічного застосування в терапевтичній практиці.