Лікування артеріальної гіпертензії у пацієнтів з поліморбідністю: місце сартанів - Barna, O. M. (Ліки України, 2015)
Захворювання серцево-судинної системи часто супроводжуються іншими тяжкими хворобами, тобто має місце поліморбідність. Такі випадки вимагають прискіпливого вибору препаратів, з урахуванням взаємодії їх в організмі пацієнта, ефективності при одночасному призначенні та безпечності в ракурсі побічних ефектів. Для лікування гіпертонічної хвороби з успіхом застосовуються блокатори рецепторів до ангіотензину ІІ, які зарекомендували себе як ефективні гіпотензивні засоби з додатковими лікувальними властивостями. З-поміж інших представників кандесартан (Кандесар, компанія SUN pharma) отримав визнання серед лікарів завдяки хорошим показникам зниження артеріального тиску, а також таким додатковим ефектам, як нефропротекція, покращення перебігу цукрового діабету та навіть попередження нових його випадків, антиатеросклеротичний ефект. Кандесартан виступає в ролі ефективного гіпотензивного засобу, який також має здатність до попередження виникнення гіпертонічної хвороби. Крім цього, має хороші результати щодо збільшення тривалості життя пацієнтів та покращення прогнозу при серцево-судинних захворюваннях. Напрацьована доказова база та багаторічний досвід застосування лікарями-клініцистами підтверджує ефективність кандесартану та його безпечність у пацієнтів з поліморбідністю.