Сучасний менеджмент дисліпідемії в загальній лікарській практиці: практичні питання гіполіпідемічної фармакотерапії - Solomenchuk, T. M. (Ліки України, 2015)
У статті узагальнено сучасні підходи до ведення пацієнтів із дисліпідеміями (ДЛП). Проаналізовано основні положення діючих в даний час міжнародних і національних клінічних рекомендацій, які стосуються практичних дій лікаря при оцінці кардіоваскулярного ризику хворого з ДЛП, визначенні індивідуальних цілей лікування, виборі в конкретних клінічних ситуаціях відповідних лікарських засобів (ЛЗ), що дозволяють ефективно і в короткі терміни знижувати ризик прогресування атеросклерозу та його фатальних ускладнень. Особлива увага приділена сучасним принципам статинотерапії: критеріям вибору конкретного статину та його дози, оцінки ефективності лікування, правилам запобігання ускладнень та моніторингу можливих побічних ефектів, основним шляхам покращення прихильності хворих до тривалої фармакотерапії. З позицій доказової медицини обґрунтовано переваги розувастатину як найбільш ефективного і безпечного ЛЗ із групи статинів.