Використання цинку сульфату в комплексному лікуванні підлітків з хронічним гастродуоденітом - Marushko, Yu. V.; Asonov, A. O. (Ліки України, 2015)
Мета роботи – оптимізувати лікування хронічного гастродуоденіту у підлітків шляхом застосування профілактичних доз цинку сульфату. Матеріали та методи дослідження. У дослідження було включено 70 підлітків з хронічним гастродуоденітом у період загострення та нормальним забезпеченням організму цинком віком від 14 до 17 років. Для проведення терапії всі підлітки були розділені на 2 групи: основна група – 34 пацієнта з хронічним гастродуоденітом, що окрім терапії гастродуоденіту на другому етапі лікування додатково отримували цинку сульфат у профілактичній дозі протягом 1 місяця; група порівняння – 36 підлітків, які на другому етапі цинку сульфат не отримували. Результати обстеження. У всіх обстежених підлітків з хронічним гастродуоденітом (ХГД) встановлено достовірне зниження вмісту фукози та білка шлункового слизу порівняно зі здоровими особами, що свідчить про зниження цитопротективних властивостей слизового бар’єра шлунка. За результатами проведеної терапії в основній групі вміст фукози у шлунковому слизу виявився достовірно вище, ніж у групі порівняння, та досяг значень норми у всіх підлітків, а в групі порівняння – у 53,8% дітей. За результатами спостереження за хворими обох груп в катамнезі через 6 місяців та через 1 рік встановлено, що в основній групі загострення ХГД не спостерігалися. Висновки. У підлітків із ХГД у період загострення спостерігається зниження вмісту фукози та білка слизового бар’єра шлунка. Застосування цинку сульфату у профілактичній дозі у комплексному лікуванні загострення ХГД у підлітків сприяє відновленню гастропротективного потенціалу та попереджує загострення досліджуваної патології.