Підсумки власних клінічних досліджень ефективності досягнення цільових рівнів основних факторів ризику ішемічної хвороби серця - Рудіченко, В. М.; Барна, О. М.; Корост, Я. В. (Ліки України, 2023)
Об’єкт дослідження – пацієнти з ішемічною хворобою серця (ІХС), які перебували під спостереженням в амбулаторії сімейного лікаря на первинному рівні медичної допомоги та пацієнти з ІХС, які спостерігалися на вторинному рівні медичної допомоги в терапевтичному відділенні. Мета роботи – дослідження ефективності досягнення цільових рівнів основних факторів ризику ІМТ, відсотка жиру в організмі, рівня АТ, а також холестерину ліпопротеїдів низької щільності (ЛПНЩ) у крові, зміни частоти куріння в процесі лікування та зміни рівня фізичної активності у пацієнтів з ІХС при вторинній профілактиці захворювання в практиці сімейного лікаря. У результаті роботи виявлено, що при перебуванні пацієнтів з ІХС під спостереженням сімейного лікаря такі фактори як ІМТ, відсоток жиру в організмі, рівень фізичної активності через 6 тижнів краще піддаються модифікації, ніж на вторинній ланці надання допомоги. При спостереженні пацієнтів з ІХС на вторинній ланці надання допомоги такі фактори як артеріальний тиск, холестерин ЛПНЩ через 6 тижнів краще піддаються модифікації, ніж на первинній ланці надання допомоги. Такий фактор як куріння однаково погано піддається модифікації і на первинному, і на вторинному рівні надання медичної допомоги. Висновки. Сімейним лікарям при спостереженні пацієнтів з ІХС рекомендовано жорсткіше контролювати досягнення цільових рівнів АТ, холестерину ЛПНЩ та відмову від куріння.