Запальні захворювання кишечника та сучасні методи їх лікування - Барна, О. М.; Одинець, М. О. (Ліки України, 2024)
Хронічні запальні захворювання кишечника належать до групи хвороб, причини виникнення яких досі не визначені, характеризуються особливо складним патогенезом, різноманітністю клінічних проявів та значним впливом на якість життя пацієнта. Хвороба Крона та неспецифічний виразковий коліт – це захворювання, які перебігають із ризиком тяжких загострень, а також можуть призводити до інвалідизації пацієнта. Основним завданням при лікуванні запальних захворювань кишечника є ініціація стадії ремісії та її тривала підтримка. Для цього використовують декілька груп препаратів, серед яких препаратом першої лінії терапії є Месалазин (Месакол®). Його вплив на стінку кишечника полягає в запобіганні розвитку запального процесу шляхом зменшення синтезу прозапальних простагландинів і лейкотрієнів, сповільнення міграції, дегрануляції та фагоцитозу нейтрофілів. Окрім цього, месалазин нейтралізує вільні радикали, що посилює захисний вплив на стінку кишечника.