Менеджмент лікування пацієнтів із хронічною хворобою нирок: огляд клінічних практичних рекомендацій KDIGO 2024 року - Шкварок, А. К. (Ліки України, 2025)
Хронічна хвороба нирок залишається глобальною медичною проблемою, пов’язаною зі значними ризиками серцево-судинних ускладнень, ниркової недостатності та високою смертністю. За даними KDIGO 2024, хронічна хвороба нирок визначається як порушення структури або функції нирок, що тривають щонайменше три місяці і мають наслідки для здоров’я. Поширення хронічної хвороби нирок зростає через старіння населення, а також через збільшення кількості випадків цукрового діабету та артеріальної гіпертензії. За KDIGO 2024, введено інтегрований підхід до діагностики хронічної хвороби нирок з урахуванням категорій швидкості клубочкової фільтрації та альбумінурії (ПША або CGA-класифікація); наголошено на використанні сучасних методів оцінки швидкості клубочкової фільтрації, включаючи розрахунок за креатиніном (рШКФкр) та комбіновану оцінку за креатиніном і цистатином С (ШКФкр-цис); запроваджено нові алгоритми для моніторингу та ведення пацієнтів із хронічною хворобою нирок.