Складний диференційний діагноз асциту в діяльності лікаря первинної ланки (власні клінічні спостереження та дані літератури) - Rudichenko, V. M.; Reizin, D. V.; Khantil, N. M. (Ліки України, 2019)
Найчастішою причиною асциту, що визначається як накопичення більше 25 мл рідини в черевній порожнині, є попередній цироз печінки. Значно рідше трапляються інші етіологічні причини асциту, такі як злоякісні новоутворення, застійна серцева недостатність, синдром Бадда–Кіарі. Туберкульоз та панкреатит також слід розглядати як можливу причину, особливо якщо асцит є першим маніфестним симптомом. Можливий також розвиток асциту не печінкового походження, тобто причиною асциту можуть бути й інші супутні стани. У статті наведено опорні анамнестичні запитання та опорні дані фізикального дослідження для лікаря загальної практики-сімейної медицини при названому патологічному стані. Наведено інші біохімічні показники. Обговорюється виправданість проведення парацентезу при асциті. Наведено власні клінічні спостереження випадку складного диференційного діагнозу асциту, котрий потребував хірургічного втручання, яке було проведено в Київській міській клінічній лікарні No 8.