Цукровий діабет 2-го типу: перший крок лікування - Kaminsky, A. V. (Ліки України, 2020)
У 70 % випадків цукровий діабет виявляють і амбулаторно лікують на первинній ланці надання медичної допомоги терапевти, лікарі сімейної медицини (загальної практики). Цукровий діабет 2-го типу, який у структурі захворюваності становить 90–95 % всіх випадків діабету, – це хвороба неправильного харчування і неправильного способу життя. У Рекомендаціях Американської діабетичної асоціації 2020 року відмічено, що цукровому діабету 2-го типу завжди передує предіабет, який слід розглядати як фактор підвищеного ризику розвитку як самого діабету, так і серцево-судинних захворювань. Тому профілактичне лікування слід починати вже на етапі предіабету, коли формуються кардіоваскулярні ускладнення майбутнього захворювання. Модифікація способу життя (дієта, посилення фізичної активності) в поєднанні з прийомом метформіну практично на 90 % знижують вірогідність переходу предіабету в діабет. Глобальною метою лікування пацієнтів з цукровим діабетом 2-го типу є вплив на серцево-судинні ризики з урахуванням оцінки серцевої недостатності і ниркової функції. Поєднання метформіну і препаратів сульфонілсечовини проявляє кардіо- та нефропротекторну дію і тому є найчастішою в світі комбінацією, рекомендованою до призначення в якості першого або другого етапів лікування пацієнтів з цукровим діабетом 2-го типу. При ініціюванні цукрознижувальної терапії перевагу слід віддавати метформіну негайного вивільнення.