Фіксована комбінація блокатора РАС та антагоніста кальцію: що обрати? - Карпенко, О.В.; Бондарчук, С.А. (Ліки України, 2017)
У статті на основі результаті великих клінічних досліджень автори показують переваги комбінованої антигіпертензивної терапії при лікуванні артеріальної гіпертензії. Зокрема йдеться про застосування комбінації двох препаратів – блокатора ренін-ангіотензинової системи та блокатора кальцієвих каналів, ефективність кожного при монотерапії була неодноразово підтверджена у клінічних дослідженнях. Показано, що комбінація блокатора РАС та антагоніста кальцію поєднує багато переваг, які мають її окремі компоненти, характеризується посиленими органопротекторними властивостями за рахунок адитивності клініко-фармакологічних ефектів. Таким чином, низькодозова комбінація антигіпертензивних препаратів із взаємодоповнюючою дією підвищує ефективність та покращує переносимість порівняно з високими дозами при монотерапії.