Оцінка впливу статинотерапії на ліпідний спектр крові у пацієнтів з надмірною масою тіла та ожирінням - Kolesnyk, P. O.; Kedyk, A. V. (Ліки України, 2015)
Проведено порівняльний аналіз результатів ліпідного та жирнокислотного складу крові пацієнтів з надмірною масою тіла, ожирінням та практично здорових осіб. Вивчалося питання, наскільки зміни жирнокислотного спектра пов’язані зі станом ліпідограми обстежених пацієнтів. Визначено частоту виявлення дисліпідемії у пацієнтів з надмірною масою тіла та ожирінням та обґрунтованість призначення статинотерапії у цій когорті у практиці сімейного лікаря. Встановлено кореляційний зв'язок між індексом маси тіла, віком, показниками ліпідограми та жирнокислотного спектра. Визначено, що дисліпідемію у обстежених пацієнтів з надмірною масою та ожирінням було виявлено у 46% та 77% випадків відповідно. Вживання розувастатину сприяє досягненню цільових показників ліпідограми та зниженню рівня вільних жирних кислот у плазмі крові та ліпопротеїдах високої густини.