Клініка, діагностика деяких аномалій коронарних артерій (м’язові «місточки») - Koliushko, G. I. (Ліки України, 2015)
У статті йдеться про вроджену аномалію розвитку коронарних артерій – так звані м’язові «місточки». Не слід недооцінювати дану аномалію розташування коронарних артерій, що зустрічається доволі рідко, тому що клінічно вона виявляється порушенням коронарного кровотоку у вигляді стенокардії, інфаркту міокарда, шлуночкової тахікардії, раптової коронарної смерті. Висвітлено сучасні методи діагностики даної вродженої патології, наведено ангіографічні критерії наявності м’язових «місточків», значення проведення провокаційних тестів. Автор наводить існуючі принципи терапії: фармакологічний та хірургічний. Для прикладу наведено клінічний випадок.