Які процеси в головному мозку впливають на деменцію та хворобу Альцгеймера? (Ліки України, 2023)
Відомо, що теломери в хромосомах захищають ДНК від деградації, проте щоразу, коли клітина ділиться, теломери втрачають частину своєї довжини. Короткі теломери є ознакою стресу та старіння клітин, а також пов’язані з ризиком розвитку неврологічних та психічних розладів. На сьогодні мало відомо про зв’язок між довжиною теломер і змінами, які відбуваються в мозку при неврологічних захворюваннях. Розуміння цих взаємозв’язків може сприяти визначенню біологічних механізмів, що викликають нейродегенеративні розлади.