Патофізіологічна корекція стресу в контексті серцево-судинного ризику - Барна, О. М.; Одинець, М. О. (Ліки України, 2024)
Серцево-судинні захворювання посідають перше місце серед усіх причин смертності в усьому світі. Профілактика цих захворювань є однією з найважливіших задач сучасної медицини. В першу чергу необхідно впливати на модифіковані фактори ризику, а саме: вживання тютюну, неправильне харчування, низьку фізичну активність, надмірне споживання алкоголю, неконтрольований високий артеріальний тиск та гіперліпідемію. Одним із важливих додаткових факторів ризику є стрес, який викликає низку змін у організмі, провокуючи розвиток та прогресування серцево-судинних захворювань. Своєчасний вплив на психологічний стан пацієнта, який перебуває під впливом хронічного стресу, є запорукою ефективного зниження ризиків серцево-судинних катастроф. З цією метою можна рекомендувати ноотропні препарати, які сприяють зменшенню клінічних проявів астенічного синдрому та синдрому хронічної втоми, викликаних хронічним стресом.