Ідентифікація та менеджмент пацієнтів із недостатністю надниркових залоз: огляд рекомендацій NICE 2024 року - Шкварок, А. К. (Ліки України, 2025)
Недостатність надниркових залоз (НН) – це клінічний синдром, який обумовлений зниженням секреції гормонів кори надниркових залоз. Недостатність надниркових залоз може бути первинною, вторинною або третинною. Первинна НН, також відома як хв ороба Аддісона (ХА), розвивається при первинному ушкодженні надниркових залоз із неможливістю вироблення достатньої кількості кортизолу, а іноді – і альдостерону. Вторинна НН виникає внаслідок недостатнього вироблення адренокортикотропного гормону (АКТГ) гіпофізом, що призводить до зниження продукції кортизолу наднирковими залозами та їх поступової атрофії. Третинна НН виникає через недостатнє вироблення кортикотропін-рилізинг-гормону (КРГ) гіпоталамусом, що призводить до зниження продукції АКТГ гіпофізом і, як наслідок, недостатнього вироблення кортизолу наднирковими залозами. НН може вплинути на здатність організму реагувати на стрес і підтримувати інші життєво важливі функції. Поширеність НН залежить від того, про який вид її йдеться: ХА є рідкісною, вражаючи 100–140 людей на мільйон, тоді як вторинна надниркова недостатність трапляється частіше (150–280 випадків на мільйон), причому дані щодо третинної форми часто групують із вторинною. Рекомендації NICE 2024 охоплюють виявлення та ведення НН у немовлят, дітей, підлітків і дорослих. Вони спрямовані на покращення лікування первинної, вторинної та третинної НН, а також на профілактику та управління наднирниковим кризом.