Психічне здоров’я дітей під час війни: розлади, ризики та шляхи підтримки. Погляд на проблему - Барна, Л. С. (Ліки України, 2025)
Воєнні конфлікти залишають глибокий слід у психіці цивільного населення, особливо вразливими є діти та підлітки. Стаття розкриває особливості формування у неповнолітніх в умовах війни психічних розладів, зокрема ПТСР, тривожних розладів, депресії та порушень поведінки. Узагальнено результати міжнародних і вітчизняних досліджень, визначено основні ризики, а також розглянуто напрями психосоціальної допомоги. Окрема увага приділена психологічним наслідкам війни в Україні для молодого покоління та існуючим підходам до лікування і реабілітації.