Ефективність спрею для очей Алергікс Фрі в комплексному лікуванні сезонного алергічного ринокон’юнктивіту - Гогунська, І. В.; Смагіна, Т. В.; Нестерчук, В. В. (Ліки України, 2026)
Сезонний алергічний ринокон’юнктивіт є поширеним IgE-опосередкованим захворюванням, що суттєво знижує якість життя пацієнтів у період пилкування рослин. Метою дослідження була оцінка ефективності та безпечності офтальмологічного спрею Алергікс Фрі у складі комплексної терапії цього захворювання. У відкрите проспективне дослідження було включено 20 пацієнтів віком від 18 років із підтвердженою сенсибілізацією до пилку трав і/або бур’янів та легким перебігом захворювання (ВАШ ≤5 балів). Усі хворі отримували антигістамінний препарат другого покоління (левоцетиризин 5 мг/добу) та додатково застосовували спрей Алергікс Фрі 4 рази на день протягом 30 днів. Динаміку симптомів оцінювали за шкалами TOSS, ВАШ. Отримані результати свідчать, що включення спрею Алергікс Фрі до комплексного лікування сезонного алергічного ринокон’юнктивіту забезпечує швидке та виражене зменшення очних симптомів, покращує якість життя пацієнтів і характеризується добрим профілем безпеки.